Четвер, 02.05.2024
ГАЛИЦЬКА ЗОРЯ
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 92
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » 2010 » Липень » 9 » Спогад дитинства
12:25
Спогад дитинства

Літо завжди приносить сонце, тепло і гарний настрій. Але коли сонечко занадто припікає, всім хочеться трішки охолодитись таким знайомим із дитинства «замороженим задоволенням». Морозиво – що це таке і з чим його їдять – читайте далі. =)


Морозиво, звичайно, виготовляється з молока, вершків, масла, цукру з додаванням смакових та ароматичних речовин. Як молочний продукт, воно має понад 100 корисних речовин. У ньому містяться білки, жири, вуглеводи і цілий набір вітамінів (А, В1, В2, В12, С, Д, Е, Р). При додаванні фруктового наповнювача збільшується кількість вітамінів С. Вчені встановили, що компоненти, котрі входять до складу морозива, сприяють виробленню в організмі серотоніну - речовини, яка відповідає за хороший настрій і бореться зі стресами. У молочному морозиві багато триптофану - природного транквілізатора, що заспокоює нервову систему. Морозиво має високу поживну цінність, тому його рекомендують хворим після операції в черевній порожнині, при виразковій хворобі (особливо якщо є кровотеча), також при малокрів'ї та туберкульозі. Однак ним не варто захоплюватися при атеросклерозі, ожирінні, гіпертонії, гастриті.

Морозиво - один із найбезпечніших продуктів харчування. Бо компоненти, що входять до його складу, обов'язково підлягають пастеризації (а отже, всі шкідливі мікроорганізми гинуть). Але, як і всі молокопродукти, морозиво швидко псується, тому не варто купувати в спеку розталий стаканчик чи брикетик, бо в ньому стрімко утворюється сприятливе середовище для розмноження мікроорганізмів.

Батьками морозива можуть називатися кілька претендентів. Спочатку, як завжди, китайці — саме вони першими почали робити солодкий лід, рецепт якого тримався у суворій таємниці. Китайці вважали, що технології виробництва шовку й морозива принесуть їм світову славу. З шовком так і вийшло. А щодо морозива вони прогадали. У китайців цей засіб від спеки перейняли араби, індуси, перси. У IV столітті до н. е. Олександр Македонський, який погано переносив спеку, вживав фруктові соки зі снігом, який доставляли з гірських вершин раби. Любив морозиво і римський імператор Нерон. В Київській Русі, де також ніхто не знав нічого про китайське морозиво, популярністю користувався такий рецепт: заморожене молоко дрібно стругали й перемішували зі свіжими ягодами. Трохи пізніше почали заморожувати сир, вершки й додавати сухі родзинки чи абрикоси.

У ХІІІ столітті італійський мандрівник Марко Поло привіз у Європу кілька рецептів невідомого доти продукту. Влітку 1660 Париж став містом, у якому з’явився перший європейський продавець морозива – знову ж італієць за походженням Франческо Прокопіо. Незабаром морозиво підкорило увесь світ. З 1750 року у Франції стали виготовляти цей продукт цілорічно, і він швидко став популярним. Вперше про відкритий продаж морозива згадується в травні 1777 року у США. Виробництво його стрімко зросло наприкінці ХІХ століття, коли з'явилися досконалі холодильні машини.

Словом, морозиво — продукт інтернаціональний. Слов'яни принесли в рецептуру продукту різноманітні наповнювачі. В Західній Європі винайшли безліч промислових способів його виробництва. Американці придумали автомат для виробництва вафельних стаканчиків та ескімо (морозиво на паличці, глазуроване шоколадом). 1851 року в Балтиморі молочар Джекоб Фуссель заснував першу у світі фабрику з виробництва морозива.

Сьогодні є безліч різних фірм, котрі наввипередки пропонують нам своє заморожене диво. Видумуючи нові «моделі» морозива, потрібно їх якось і готувати. Тому міняються складники. Натуральна сировина дорога, тому їй знаходять замінники – дешевші та штучні. Та чи безпечно це для нашого здоров’я?

Основним складовим компонентом морозива є цільне молоко і вершки, а це всього-на-всього 30-35% від загальної маси в залежності від якості продукту. Все інше — це барвники, згущувачі, наповнювачі та інші домішки. Чим більше натурального молока входить до складу морозива, тим більше калорій воно містить (в середньому сто грамів морозива містить від 130 до 400 кілокалорій), відповідно навпаки — якщо менше натурального молока, то менше і калорій у продукті, але при цьому збільшується відсоток цукру (у низькокалорійному морозиві міститься 30-35% цукру). Хворим на цукровий діабет морозиво вживати взагалі не можна.

Другий негативний момент — це те, що більшість виробників не вказують на упаковці морозива наявність барвників, емульгаторів, стабілізаторів, одним словом, Е-домішок, а також і ГМО. Продукти, що містять Е-домішки, впливають на генетичний фонд людини. Генетична клітина ділиться до 18 років, а організм формується до 20. Тому в дитини, яка часто їсть морозиво, можуть відбуватися мутації, що проявляються тільки через кілька років. Пам'ятайте: не так морозиво шкідливе, як ті домішки, що там містяться.

Не все морозиво виготовляється у належних умовах. Оскільки цей продукт не проходить термічної обробки, а під час заморожування бактерії не гинуть, то в морозиві можна знайти й кишкову паличку та, навіть, сальмонельоз.

Звичайно, хотілося б, щоб морозиво було якісним, нешкідливим, з натуральної сировини, а якби воно таким було, то коштувало б набагато дорожче. Напевно, сьогодні найризикованішим для здоров'я є заморожений лід, адже його взагалі не можна назвати морозивом. Найбезпечніше вживати пломбір, де найбільша кількість натурального молока.

За таким продуктом як морозиво також проводиться контроль. Перевіряють наявність якісного посвідчення, сертифікат відповідності та інші супровідні документи, при можливості сам товар, а також умови його зберігання. Серйозних порушень у нашому місті не зафіксовано. Єдине, що деякі підприємці ігнорують наявність якісного посвідчення на товар. Морозиво відноситься до тих продуктів, які не підлягають обов'язковій сертифікації. Підприємці його можуть виготовляти і за технічними умовами, і за встановленими державними стандартами України. Комбінат, що виготовляє морозиво, сам і розробляє технічні умови на цей продукт.

На упаковці мають бути зазначені назва та повна адреса виробника, маса, калорійність та поживна цінність — скільки білків, вуглеводів та жирів на 100 г продукту. Також повинні вказуватися номер партії, умови зберігання, термін придатності, дата виготовлення або кінцева дата споживання.

Якість українського морозива вже досягла загальносвітових стандартів, а його смакові якості не залишають байдужими навіть вибагливих споживачів. Про це свідчить відсутність імпортного морозива на ринку України. Сьогодні підприємці використовують новітні технології виробництва морозива, вивчають сучасний ринок і уподобання споживачів, аналізують досвід найкращих світових компаній, здійснюють постійний контроль якості на всіх етапах виробництва, починаючи з заготівлі сировини і до контролю безпосередньо в торгових точках. А ті виробники, які не вважають, що якість морозива – це найпріоритетніший критерій, через певний час виходять з ринку.

Технологія виробництва морозива не змінилася. Сьогодні, як і в радянські часи, морозиво виробляється за стандартами. Із 2008 року діють три національні стандарти на цей продукт. Якісним морозивом вважається те, що відповідає своєму стандарту. Смак і запах повинні бути приємними, структура — однорідною, без відчутних часточок цукру та льоду.

Сучасне суспільство диктує нам умови. Відмовившись від них, ми самі ризикуємо бути знехтуваними. Те ж саме стосується і сучасних продуктів харчування, які неможливо сьогодні створити без барвників, загусників та харчових домішок. Питання в іншому - правильному нормуванні та якості добавки.

Ніхто не стане заперечувати, що цілком зрозуміло – собівартість справжнього пломбіру більша, ніж продукту з комбінованим складом, тому і його ціна на ринку вища. Вартість морозива залежить від деяких чинників, і основний з них – це вартість та кількість сировини (молока). Чим дорожче молоко і витрати на виробництво морозива, тим вища його вартість.

Біле, шоколадне, в глазурі, з горішками, плодово-ягідне, з джемом, зі згущеним молоком, в стаканчику на паличці, брикетиком, у відерку, «ковбаскою», … Яке воно різне! Єдиний випадок, коли холод притягує і є настільки бажаним. Що може бути кращим за приємні спогади безтурботного дитинства!

Ну ось і все. Доїла я своє улюблене «біле в чоколяді» і дописала статтю. Шкода, що морозиво таке маленьке. Наступного разу для натхнення куплю ціле відро! Не гайте часу вдома перед телевізором чи просто вилежуючись на ліжку, коли на вулиці не так часто гаряча погода цього літа! Не полініться сходити до найближчого магазину з друзями, дітьми, внуками і подаруйте один одному веселу прогулянку зі смачним супроводом. Звичайно, не забувайте читати етикетки. =)

Анна САГАН

Переглядів: 640 | Додав: hal_zoria | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Липень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Друзі сайту
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz